Wiele osób ma tendencje do udawania się na zakupy bez przygotowanej wcześniej listy produktów. W efekcie kupuje zbyt wiele artykułów spożywczych, których nie jest w stanie szybko zjeść. W takiej sytuacji jedynym rozsądnym rozwiązaniem pozostaje przechowywanie jedzenia w taki sposób, aby nie dopuścić do jego przedwczesnego zepsucia się. Poznaj kilka sprawdzonych metod bezpiecznego przechowywania żywności.
Jakie produkty spożywcze najszybciej się psują?
Poszczególne artykuły spożywcze cechują się zróżnicowanym terminem przydatności do spożycia. Niektóre z nich mają długą datę ważności, z kolei część należy zjeść niemal od razu po zakupie. Do tej drugiej grupy zaliczamy przede wszystkim następujące produkty:
- surowe mięso i ryby,
- nabiał,
- owoce i warzywa,
- jajka,
- grzyby.
Zasady przechowywania żywności – poznaj je
Odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Z jednej strony gwarantuje, że produkty spożywcze się nie psują i cały czas mają atrakcyjny smak, natomiast z drugiej zapobiega wystąpieniu dolegliwości wynikających ze zjedzenia nieświeżego posiłku.
Najważniejsze zasady poprawnego przechowywania żywności to:
- magazynowanie warzyw i owoców w warunkach chłodniczych,
- zamrażanie surowego mięsa i ryb zaraz po ich zakupie,
- składowanie produktów mlecznych oraz jajek w lodówce,
- przechowywanie pieczywa w temperaturze pokojowej,
- układanie artykułów spożywczych w szafie czy lodówce według dat przydatności do spożycia,
- umieszczanie posiłków w specjalnych pojemnikach próżniowych,
- segregowanie produktów – przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, surowych, czy wymagających mycia przed jedzeniem.
Bezpieczne przechowywanie żywności – podsumowanie
Potrzebujesz magazynu do przechowywania żywności, który będzie spełniał niezbędne wymagania sanitarne? Zapoznaj się z następującymi informacjami: https://www.building4you.pl/budowa-chlodni-mrozni.html. Znajdziesz tam namiary na grupę specjalistów, którzy specjalnie dla Ciebie przygotują przestrzeń chłodniczą o odpowiednich właściwościach izolacyjnych. Dzięki temu obiekty te będą mogły być bezawaryjnie eksploatowane przez długi czas.